Søk i fagartiklene
Dyreslag
Fagområde
Fritekstsøk
Artikkel
Tittel: | Mutasjoner som påvirker kjøttfylden i norsk sau |
Dyreslag: | Sau |
Fagområde: | Avl |
Forfatter: |
Inger Anne Boman, Norsk Sau og Geit Ola Nafstad, Animalia Dag Inge Våge, IHA/CIGENE, UMB |
Sammendrag: | Myostatin er en vekst- og differensieringsfaktor som regulerer vekst og utvikling av muskulaturen. Mutasjoner i myostatingenet har tidligere vist å gi økt muskelmasse hos mus, hunder, storfe og mennesker (Grobet et al. 1997; McPherron et al. 1997; Schuelke et al. 2004; Mosher et al. 2007). I løpet av de siste årene har vi identifisert to ulike myostatin-mutasjoner i norsk sau. I tillegg er det oppdaget en mutasjon i myostatingenet hos texelsau. Denne texelmutasjonen er også svært utbredt i norsk kvit sau (NKS). Det er ikke ønskelig med lam som er homozygote for NKS- og spælsaumutasjonen på grunn av den økte dødeligheten. Derfor har Avlsrådet for sau hos NSG vedtatt at alle seminværer skal testes for disse to mutasjonene. |
Publisert år: | 2009 |
Referanse: | Husdyrforsøksmøtet 2009 |
PDF: | Last ned artikkelen |
Søkeresultat
388 treff
Gjeterhundprøver og gjeterhundavl
Storteig Horn, Institutt for Husdyr og Akvakulturvitenskap, NMBU, 2016
Tidlig slått surfôr til mjølkegeiter
Flaten, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), 2015
Mjølkeytelse og holdbarhet etter sanering
Sølverød, TINE BA, Friskere Geiter, Helsetjenesten for geit, 2009
Sjodogg og tilvekst hos lam
Grøva, Bioforsk Økologisk og Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap UMB, 2009