Søk i fagartiklene
Dyreslag
Fagområde
Fritekstsøk
Artikkel
Tittel: | Påverkar tida i beitesesongen avdråtten og mjølkekvaliteten hos geit på utmarksbeite? |
Dyreslag: | Geit |
Fagområde: | Beite / fôrdyrking, Fôring , Utmark |
Forfatter: |
Håvard Steinshamn, Bioforsk Økologisk Ragnhild Aabøe Inglingstad, bioteknologi og matvitenskap, UMB Magnhild Nymo, Senja videregående skole |
Sammendrag: | Kvaliteten av geitemjølka er i periodar dårleg med høgt innhald av frie feittsyrer (FFS) og dårleg smak. Problemet synes å auke utover i beitesesongen. Redusert tilgang på beite og nedgang i fôrverdi, med energiunderdekking som følgje, har dels fått skulda for problemet. Det blir derfor tilrådd å gi relativt store mengder kraftfôr for å unngå at geitene er i negativ energibalanse og kraftfôr med høgt feittinnhald fordi det minkar problemet med FFS. Granskingar i Frankrike har synt at innhaldet av FFS i mjølka aukar utover i laktasjonen og at auken er større hos geit som genetisk har låg produksjon av kaseintypen alfa-s1-kasein. Formålet med denne granskinga var å undersøke effekten av beitekvalitet og beitesesong på produksjon og kvalitet av geitemjølk med geiter i same tidspunkt i laktasjon og i eit stadium kjent for å gi problem med FFS. |
Publisert år: | 2011 |
Referanse: | Husdyrforsøksmøtet 2011 |
PDF: |
Last ned artikkelen ![]() |
Søkeresultat
388 treff
Gjeterhundprøver og gjeterhundavl
Storteig Horn, Institutt for Husdyr og Akvakulturvitenskap, NMBU, 2016
Tidlig slått surfôr til mjølkegeiter
Flaten, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), 2015
Mjølkeytelse og holdbarhet etter sanering
Sølverød, TINE BA, Friskere Geiter, Helsetjenesten for geit, 2009
Sjodogg og tilvekst hos lam
Grøva, Bioforsk Økologisk og Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap UMB, 2009