Søk i fagartiklene
Dyreslag
Fagområde
Fritekstsøk
Artikkel
Tittel: | Mutasjoner som påvirker kjøttfylden i norsk sau |
Dyreslag: | Sau |
Fagområde: | Avl |
Forfatter: |
Inger Anne Boman, Norsk Sau og Geit Ola Nafstad, Animalia Dag Inge Våge, IHA/CIGENE, UMB |
Sammendrag: | Myostatin er en vekst- og differensieringsfaktor som regulerer vekst og utvikling av muskulaturen. Mutasjoner i myostatingenet har tidligere vist å gi økt muskelmasse hos mus, hunder, storfe og mennesker (Grobet et al. 1997; McPherron et al. 1997; Schuelke et al. 2004; Mosher et al. 2007). I løpet av de siste årene har vi identifisert to ulike myostatin-mutasjoner i norsk sau. I tillegg er det oppdaget en mutasjon i myostatingenet hos texelsau. Denne texelmutasjonen er også svært utbredt i norsk kvit sau (NKS). Det er ikke ønskelig med lam som er homozygote for NKS- og spælsaumutasjonen på grunn av den økte dødeligheten. Derfor har Avlsrådet for sau hos NSG vedtatt at alle seminværer skal testes for disse to mutasjonene. |
Publisert år: | 2009 |
Referanse: | Husdyrforsøksmøtet 2009 |
PDF: |
Last ned artikkelen ![]() |
Søkeresultat
59 treff
Gjeterhundprøver og gjeterhundavl
Storteig Horn, Institutt for Husdyr og Akvakulturvitenskap, NMBU, 2016
Mjølkeytelse og holdbarhet etter sanering
Sølverød, TINE BA, Friskere Geiter, Helsetjenesten for geit, 2009