Søk i fagartiklene
Artikkel
Tittel: | Effekt av kjønn på kjøttkvalitet hos norske lam slaktet i september |
Dyreslag: | Sau |
Fagområde: | Økonomi |
Forfatter: |
Vibeke Lind, Bioforsk Nord Tjøtta Jan Berg, Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap, UMB Svein M. Eilertsen, Bioforsk Nord Tjøtta Margrethe Hersleth, Nofima Mat Lars O. Eik, Institutt for husdyr og akvakulturvitenskap, UMB |
Sammendrag: | Norske lam slaktes tradisjonelt i september og oktober. En stor del av kjøttet selges og konsumeres i løpet av noen måneder om høsten, mens overskuddskjøtt fryses ned for senere salg. Der har vært en økende etterspørsel etter fersk lammekjøtt også til andre tider av året og det har ført til en økning i slakting av lam utenfor den tradisjonelle slaktesesongen. Hovedbrunst-sesongen for norsk kvit sau er i november og desember. I denne perioden er det lite aktuelt å slakte værlam fordi brunstadferden kan medføre uønskete smaksegenskaper i kjøttet. Vekt og alder er også faktorer som kan spille inn på kjøttkvaliteten fra værlam. Norske studier har vist at så tidlig som i september kan det være forskjell i smak på kjøtt fra søyelam og værlam. For å undersøke dette nærmere ble det gjennomført et forsøk hvor formålet var å sammenligne kjøttkvalitet (fettsyresammensetning og sensorisk profil) mellom søyelam og værlam som ved lik alder og vekt ble slaktet i september. |
Publisert år: | 2011 |
Referanse: | Husdyrforsøksmøtet 2011 |
PDF: | Last ned artikkelen |
Søkeresultat
32 treff